Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co má společného české zdravotnictví a jaderná ponorka Kursk?

Nabízí se jednoduchá odpověď, že obojí jde ke dnu. Správná odpověď je však složitější a kupodivu ani explicitně nesouvisí s akcí Děkujeme, odcházíme!

Možná si to ještě pamatujete - v srpnu 2000 skončila na dně Barentsova moře ruská jaderná ponorka Kursk, v ní svůj hrob nalezlo 118 námořníků. Zanechali za sebou truchlící příbuzné, kteří se dožadovali důsledného vyšetření celého neštěstí. Mezi nimi i jedna obzvláště rozčilená žena, už si přesně nepamatuji, zda to byla matka či manželka jednoho z nebohých námořníků. A potom se zklidnila a ztišila, jenomže...
Jenomže investigativní novináři dokázali nafotit fotografie, které obletěly svět - jeden muž v pozadí této ženě aplikoval jakousi injekci. Podle všeho obsahovala sedativa - tlumicí prostředky. Tyto fotografie demonstrovaly, kam se Rusko pod vedením svého nového pána, kágebáka Putina bude ubírat. Ke státu, který dokáže zajistit jakousi elementární stabilitu pomocí silné ruky a dlouhých prstů tajných služeb. A jejich tradičních metod. Dotyčná žena, otupená sedativy, byla jasnou výčitkou nastupujícím ruským poměrům.
Přesuňme se teď k nám domů, do české kotliny. Většina z nás už to zažila, mít příbuzného v nemocnici. A také víme, jak rychle po příchodu do nemocnice dokážou mnozí starší pacienti otupět a rezignovat na život. Známe jejich rychle se snižující vitalitu, slábnoucí chuť k jídlu, občasné halucinace a bludy. U pacientů, kteří mají návštěvy méně často, a navíc třeba nemají v příbuzenstvu žádného lékaře ani bystrého pozorovatele, jsou ty projevy silnější. Je to způsobeno podáváním sedativ. Pracovat v nemocnici není žádný med, a tak u pacientů, kteří ,,systematicky zlobí´´ a volají sestřičku co pět minut, u takových
je snad podávání tlumicích léků přinejmenším mravně dilematické. Ale podle mého osobního dojmu se sedativa v nemocnicích používají takřka plošně.

Pacient, který by jednou za čas chtěl náhodou v noci napít (tedy prakticky každý) je považován za potenciálního prudiče a podle toho je s ním naloženo. Sestřičky chtějí mít klid, na různá rehabilitační cvičení zhusta kašlou a jejich nejoblíbenější zdravotnickou činností je čárkování vypitých tekutin (které stejně bývá nepřesné) nebo nakapání nosních kapek. Pacienti, kteří jsou již imobilní, jsou ,,nakrmeni´´ a sice tak, že se jim dá vedle postele (v níž jsou pochopitelně zaklíněni) jídlo, které je za pár desítek minut zase odneseno a vyhozeno do koše. Když takový pacient pustí stolici do pamprsek, zpravidla nějaká moudrá sestra konstatuje, že tohle bude na kompletní mytí a pacient v těch zadělaných pamprskách leží tři hodiny netknutý dále. Po několika týdnech ,,léčebného pobytu´´ mu jsou k velkému překvapení diagnostikovány opruzeniny a proleženiny.
Ostatně takový ředitel brandýské nemocnice MUDr. Semerádt to říká na rovinu: ,,No a pak je pro nás samozřejmě stěžejní oddělení následné péče (obdoba léčebny dlouhodobě nemocných, známé LDN). Podívejte se, co si budeme povídat, největší byznys jsou dneska ´mrtvolky´. Na běžného pacienta
dostaneme od pojišťovny 700 Kč na den, musíte ho celý den krmit, běhat kolem něho... no, a na tyhlety ležáky je 1200 Kč na den. Dáte jim jedny pamprsky, výživu a hotovo. Tak si to spočítejte, co je výhodnější?´´ (Odkaz 1)
Ponížení starých a bezbranných lidí na ekonomický materiál, z něhož se těží body vykazované zdravotním pojišťovnám je realitou, která vychází ze stávajícího nastavení zákonů, jakož i ducha doby. Je svým způsobem analogií degradace života klíčího, které jsme také svědky. Ostatně, říká se, že domovy důchodců jsou pomstou za jesle. Možná se brzy bude říkat, že takzvaná eutanázie, která se hodí do krámu stávající vládnoucí generaci, je pomstou za interrupci, která se tolik hodila do krámu generaci předchozí.
Jakoby to všechno platilo také o LDNkách a odděleních následné péče. Příběhy jednotlivců dojímají více než příběhy masy. Jestliže západní svět více dojme jedna málem ukamenovaná cizoložnice z Íránu, nežli genocida v Súdanu, není vůbec divu, že média tolik dojala ona Ruska omámená dávkou sedativ. A přitom stejným médiím příliš nevadí, že se v našich nemocnicích podávají sedativa tisícovkám pacientů. Takový kabinetní kousek novinářského pokrytectví, nemyslíte?
KONEC ČLÁNKU

Odkaz 1
http://www.tribune.cz/clanek/18557

 

Autor: Jan Hoffmann | úterý 15.2.2011 18:43 | karma článku: 15,01 | přečteno: 1220x
  • Další články autora

Jan Hoffmann

Budu volit KDU-ČSL. A kroužkovat JUDr. Závodského

Tři dny před vypuknutím voleb považuji za dobré sdělit svoji volbu a její důvody. Budu volit číslo 11.

22.10.2013 v 12:50 | Karma: 16,00 | Přečteno: 652x | Diskuse| Politika

Jan Hoffmann

M. Benda, K. Schwarzenberg a formální logika

Z Rusnokovy vlády nejsem příliš nadšený, ale někteří politici ODS a TOP 09 připomínají zmoklé slepice na dvorku.

7.8.2013 v 16:32 | Karma: 27,06 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Politika

Jan Hoffmann

Podepiš mi to třikrát, na to státní úředník nepřijde už vůbec...

Sleduji frašku s kontrolou prezidentských podpisů, obdivuji pana Henycha a divím se, že ho ještě neobsadili do role sira Humphreyho. Nestudoval jsem pravidla do detailu, ale mám dojem, že nad jednou možností ještě nikdo nepřemýšlel.

25.11.2012 v 13:38 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Politika

Jan Hoffmann

Církevní restituce? Nečasi, Kalousku, držím Vám palce!

Levičáci z nejrůznějších stran a spolků mají v posledních dnech velký důvod ke zlověstnému vytí. A tím důvodem je dlouho odkládané vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi.

10.7.2012 v 15:54 | Karma: 24,00 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Politika

Jan Hoffmann

Matějkův udřený Roman. Roman Šebrle. Nebo Martin Roman?

František Matějka se ve svém článku s matějkovsky jadrným nadpisem (,,Odbory představily vizi. Vizi, jak nás dostat do hajzlu zkratkou ́ ́, 2. 7. 2012, 21:22) pohoršuje nad odborářskými návrhy k současné krizi.

4.7.2012 v 20:41 | Karma: 20,23 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2074x
Začínající učitel matematiky, rodilý Pražan a stále ještě mladý člověk, který občas nedokáže mlčet. V diskusích vystupoval jako honzahoff. Ale nový diskusní účet na idnesu nemá - nač prokrastinovat více, nežli je nezbytně nutno?


FUNDOVANĚJŠÍ POLEMIKY A PŘIPOMÍNKY JSOU STÁLE VÍTÁNY NA NÍŽE UVEDENÉM E-MAILU!!!


Komentáře pod články si autor se zájmem přečte, ale to je asi tak všechno...