Svět na pokraji války: Mráz přichází z Tel Avivu

10. 03. 2012 18:45:00
V hlavních médiích se ožehavému tématu dostává méně pozornosti, než by mělo. Svět je na pokraji konfliktu, který může mít těžké následky.
Izrael a USA - kdo je čí prodlouženou rukou?
Izrael a USA - kdo je čí prodlouženou rukou? Foto: iDnes.cz

Obavy z této války mám od října, kdy se Írán začal častěji skloňovat. Tehdy začalo ,,růst napětí v oblasti ́ ́, jak tomu s oblibou říkají politici a jejich novináři. Zvláštní je asymetrie tohoto růstu napětí, kdy kroky zvyšující napětí podniká převážně Západ.

Tak se dozvídáme, že USA, Francie a Velká Británie posílají k íránskému pobřeží další a další lodě, že západní země zmrazily íránská konta ve svých bankách, že vyhlásily nějaké embargo atp. Naopak, když propluje Suezem jedna íránská loď, hned je oheň na střeše, co si to Írán dovolil. Největším zločinem Íránu jsou okamžiky, kdy se Mahmúd Ahmadínežád objeví v plášti u nějakého jaderného reaktoru. Přitom ale nevím o žádné jednoznačné analýze, že Írán vyvíjí jaderné zbraně.

Média strach z Íránu ochotně přiživují. Když v Saúdské Arábii ukamenují několik cizoložnic, vzbudí to mnohonásobně menší poprask, než když Írán jen jedno ukamenování plánuje.

Zdá se však, že největším eskalátorem napětí je Izrael. Spekulace o izraelském útoku na Írán tu jsou již od října, zároveň to působí dojmem, že USA se do války s Íránem až tolik nechce a celé vojenské manévry a nátlakové akce možná vykonávají proto, aby nějak Izrael zklidnily. Ale možná tu válku také chtějí a jen si vylepšují útočné pozice.

Pokud Izrael provede útok na Írán a ten se rozhodne bránit, je vcelku logické, že Američané, kteří jsou dlouhodobě ve vleku sionistické lobby, do takové války už těžko dokáží nevstoupit (kompenzací pro ně bude výhled nové ropy). A tak se Izraeli dostane oné pochybné cti, že budou západní (nejen?) vojáci umírat za pochybné zájmy izraelských vládnoucích kruhů.

Otázka je, jaký dopad případná válka bude mít na svět, na Evropu, na Českou republiku. Přestavuji si to následovně: V lepším případě nás čeká zejména dramatické (ještě dramatičtější, nežli tak jako tak nastává) zvýšení cen potravin (v důsledku zvýšení cen ropy), v tom horším pomře 5 – 10 procent Evropanů na anthrax nebo nějakou podobnou nemoc. Budiž nám však útěchou, že poslední případ pravých neštovic proběhl o rok dříve, nežli v Íránu vypukla islámská revoluce.

Dokonce se objevují neověřitelné informace, že bilderbergián Karel Schwarzenberg předjednává pro prchající Izraelce ubytování formou stanového městečka na našem území. Těžko odmítat uprchlíky v tíživé situaci, ale asi bych se v takovém případě poněkud bál jezdit pražským metrem.

Samozřejmě nelze úplně vyloučit možnost, že Írán jaderné zbraně vskutku vyvíjí. Ale to by přeci nemuselo pravděpodobnost konfliktu zvětšit. Země, která jadernou zbraň vlastní, je pochopitelně obtížněji napadnutelná a sama někoho těmito zbraněmi těžko napadne, taktéž kvůli strachu z odvety. I na severokorejské jaderné zbraně doplácí nejvíce jen samotné obyvatelstvo Severní Koreje. A to jsou Kimové podle mého soudu daleko větší magoři než vnitřně nesourodí vládci z Teheránu (generálové, duchovní a mezi tím se zmítající politici v čele s Ahmadínežádem).

Pokud jde např. o americké války ve světě, v zásadě se dá říci, že pokud země s potřebnými surovinami nemá jaderné zbraně, USA si mohou dovolit ji napadnout přímo, zatímco v případě zemí jaderně ozbrojených nezbývá, než trpělivě vyčkávat a podporovat příležitosti k ,,odloupnutí ́ ́ území. Do války se SSSR si USA netroufly, ale po rozpadu tohoto kolosu do svého vlivu ,,sluply ́ ́ mj. Gruzii a částečně Ázerbájdžán, aby si zlepšily přístup ke kaspické ropě. Nejvíce se jim asi sbíhají sliny na ropu ze západní Sibiře, ale kvůli ruským jaderným zbraním jim nezbývá než čekat, zda se neurodí nějaký separatismus.

Pokud tedy (lehce skřípající) izraelsko-americké souručenství pod nějakou záminkou rozpoutá konflikt s Íránem (jak říkal G. K. Chesterton: ,,Každá válka začíná protiútokem. ́ ́), který se dosud k válce nenechal vyprovokovat (např. zmrazení kont centrální banky chápu jako faktickou velkou bankovní loupež, i když si to možná představuji špatně), dostaneme se tak do zvláštní situace. Izrael, který jaderné zbraně asi má, ale nechce to přiznat, napadne zemi, která jaderné zbraně zatím nemá a nechává se (byť s občasnými problémy) kontrolovat od mezinárodních komisařů.

Velká média by byla ráda, kdyby nás při pohledu na Ahmadínežáda v plášti nad bazénkem s vodou (anebo při pohledu na šíitské duchovní v jejich turbanech) pořádně mrazilo po zádech. Jak to ale sleduji, spíše mě mrazí po zádech, když se v televizi objeví zachmuřený židovský obličej B. Netanjahua, E. Baraka, A. Liebermana či jiného bojechtivce.

Autor: Jan Hoffmann | sobota 10.3.2012 18:45 | karma článku: 20.69 | přečteno: 1673x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.82 | Přečteno: 486 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2074
Začínající učitel matematiky, rodilý Pražan a stále ještě mladý člověk, který občas nedokáže mlčet. V diskusích vystupoval jako honzahoff. Ale nový diskusní účet na idnesu nemá - nač prokrastinovat více, nežli je nezbytně nutno? FUNDOVANĚJŠÍ POLEMIKY A PŘIPOMÍNKY JSOU STÁLE VÍTÁNY NA NÍŽE UVEDENÉM E-MAILU!!! Komentáře pod články si autor se zájmem přečte, ale to je asi tak všechno...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...