Divadelní hra: Kalousek jitrničku sežral

15. 03. 2012 12:12:12
Anotace: Divadelní hra o osmi dějstvích a dvou osobách. Odehrává se v letech 2011 – 2014.

Osoby a obsazení

Ministr financí ČR (dále jen Ministr): Miroslav Kalousek

Garant pracovní skupiny NERV pro veřejné finance (dále jen Ekonom): Tomáš Sedláček

Dějství první

(Do pracovny vstupují Ministr a Ekonom. Na rozlehlém stole se povalují stohy potištěného papíru, včetně několika barevných grafů. V rohu stolu je pozlacená keramická kasička ve tvaru prasátka s nápisem: ,,NEJLEPŠÍ MINISTR FINANCÍ ́ ́. Z nástěnného kalendáře vyčteme, že je únor 2011.)

Ministr: Dobré ráno, Ekonome, jaká jsou nejnovější čísla?

Ekonom: Pane Ministře, nepotěším Vás - daňové výběry klesly o 15 miliard, neboť se firmám nedaří a klesá spotřeba domácností. Navíc o 5 miliard stouply náklady na sociální dávky, kvůli růstu nezaměstnanosti. Takže to směřuje k deficitu o 20 miliard vyššímu, než vláda plánovala.

Ministr: Jsme vláda rozpočtové odpovědnosti, další navyšování deficitu nemůžeme připustit. Připravte mi tedy návrhy k vládním úsporám a kompenzacím příjmových výpadků.

Ekonom: Jistě, pane Ministře!

Dějství druhé

(Do pracovny vstupují Ministr a Ekonom. Místnost vypadá stejně jako v předchozím dějství, jen z nástěnného kalendáře vyčteme, že je březen 2011.)

Ekonom: Dobré ráno, pane Ministře, už jste promyslel moje návrhy?

Ministr: Ano, promyslel. Peníze získáme zvýšením dolní sazby DPH, propuštěním 10 procent státních zaměstnanců a zmrazením mzdových tarifů pro ten zbytek. Mimochodem, premiér už volal své stranické svazačce Marcelce do Událostí, aby tu změnu DPH prezentovala jako ,,sblížení sazeb DPH, které požaduje OECD ́ ́. A předseda mé strany na setkání Bilderbergu předjednal, aby právě tohle doporučení OECD ve vhodnou chvíli zdůraznila.

Ekonom: Pane Ministře, vy jste génius!

Dějství třetí

(Do pracovny vstupují Ministr a Ekonom. Místnost vypadá stejně jako v předchozím dějství, jen z nástěnného kalendáře vyčteme, že je únor 2012.)

Ministr: Dobré ráno, Ekonome, jaká jsou nejnovější čísla?

Ekonom: Pane Ministře, nepotěším Vás - daňové výběry klesly o 15 miliard, neboť se firmám ještě více nedaří a znovu klesla spotřeba domácností. Navíc o 5 miliard stouply náklady na sociální dávky, kvůli růstu nezaměstnanosti. Takže to směřuje k deficitu o 20 miliard vyššímu, než vláda plánovala.

Ministr: Jsme vláda rozpočtové odpovědnosti, další navyšování deficitu nemůžeme připustit. Připravte mi tedy návrhy k vládním úsporám a kompenzacím příjmových výpadků.

Ekonom: Spolehněte se, pane Ministře!

Dějství čtvrté

(Do pracovny vstupují Ministr a Ekonom. Místnost vypadá stejně jako v předchozím dějství, jen z nástěnného kalendáře vyčteme, že je březen 2012.)

Ekonom: Dobré ráno, pane Ministře, už jste promyslel moje návrhy?

Ministr: Ano, promyslel. Peníze získáme zvýšením obou sazeb DPH, propuštěním 5 procent státních zaměstnanců a snížením platu o 3 procenta pro ten zbytek. Navíc pokrátíme valorizaci důchodu o třetinu. A kromě toho převedeme část zdravotní péče do nadstandardu. Pokud jde o to zdravotnictví, premiérovi volala Marcelka z Událostí, že prý objevili nějakého chlápka, který na těch změnách paradoxně mírně vydělá. Takže když to utažení opasků chceme prezentovat jako reformu, stačí s tím dědulou natočit krátký rozhovor a dát to do hlavní relace.

Ekonom: Pane Ministře, ta Marcelka nikdy nezklame. Nechce ji ten nový ředitel vyhodit?

Ministr: Kdepak, čtyři místa v Událostech rozdělovali ti, co spolu mluví. Marcelku tam udrželi naši lidi, odboráři tam mají Jolanu, ale ta je neškodná. Pak tam je nějaká nová a mladá, prej přes postel, tak to zdůvodnili, že rozumí moderním technologiím. Akorát mě znervózňuje ten mladej Železný, u toho jsem se vždycky zapotil v Událostech, komentářích. Ale tam už snad strašit nebude.

Ekonom: Tak to je výborné, pane Ministře.

Dějství páté

(Do pracovny vstupují Ministr a Ekonom. Místnost vypadá stejně jako v předchozím dějství, jen z nástěnného kalendáře vyčteme, že je únor 2013.)

Ministr: Dobré ráno, Ekonome, jaká jsou nejnovější čísla?

Ekonom: Pane Ministře, nepotěším Vás - daňové výběry klesly o 15 miliard, neboť se firmám stále nedaří a mnohé bankrotují, navíc znovu klesla spotřeba domácností. Aby toho nebylo málo, o 5 miliard stouply náklady na sociální dávky, kvůli růstu nezaměstnanosti. Takže to směřuje k deficitu o 20 miliard vyššímu, než vláda plánovala.

Ministr: Jsme vláda rozpočtové odpovědnosti, další navyšování deficitu nemůžeme připustit. Připravte mi tedy návrhy k vládním úsporám a kompenzacím příjmových výpadků.

Ekonom: Rozkaz, pane Ministře!

Dějství šesté

(Do pracovny vstupují Ministr a Ekonom. Místnost vypadá stejně jako v předchozím dějství, jen z nástěnného kalendáře vyčteme, že je březen 2013.)

Ekonom: Dobré ráno, pane Ministře, už jste promyslel moje návrhy?

Ministr: Ano, promyslel. Peníze získáme dalším zvýšením dolní sazby DPH na úroveň sazby horní a úsporami ve státní správě. Vyhazování je nepopulární, stejně tak snižování platů. Omezíme tedy všem státním institucím rozpočty o 10 procent a rozhodnutí o zvolených úsporách si už budou posílat jejich lidé mezi sebou po řetězci podřízených. A taky přitvrdíme daňové zákony pro živnostníky. Valorizaci důchodů pokrátíme o polovinu. V médiích to máme pořád kryté. Hlavně to sjednocení sazeb DPH musíme vždy prezentovat jako zjednodušení daňového systému.

Ekonom: Pane Ministře, vy jste génius!

Dějství sedmé

(Do pracovny vstupují Ministr a Ekonom. Místnost vypadá stejně jako v předchozím dějství, jen z nástěnného kalendáře vyčteme, že je únor 2014.)

Ministr: Dobré ráno, Ekonome, jaká jsou nejnovější čísla?

Ekonom: Pane Ministře, nepotěším Vás - daňové výběry klesly o 15 miliard, neboť se firmám stále nedaří a mnohé další zbankrotovaly, navíc znovu klesla spotřeba domácností a dost schopných lidí nám odešlo do zahraničí. Aby toho nebylo málo, o 5 miliard stouply náklady na sociální dávky, kvůli setrvalému růstu nezaměstnanosti. Takže to směřuje k deficitu o 20 miliard vyššímu, než vláda plánovala.

Ministr: Jsme vláda rozpočtové odpovědnosti, další navyšování deficitu nemůžeme připustit. Připravte mi tedy návrhy k vládním úsporám a kompenzacím příjmových výpadků.

Ekonom: Provedu, pane Ministře!

Dějství osmé

(Do pracovny vstupují Ministr a Ekonom. Místnost vypadá stejně jako v předchozím dějství, jen z nástěnného kalendáře vyčteme, že je březen 2014.)

Ekonom: Dobré ráno, pane Ministře, už jste promyslel moje návrhy?

Ministr: Ano, promyslel. Je před volbami a nebudeme riskovat se zásadními rozhodnutími.

Ekonom: Dobrá, pane Ministře, ale nechtělo by to ještě nějaký dáreček voličům?

Ministr: To zase ne. Bakalův kamarád z lóže Babiš nás s tou svou protikorupční (krátce se zasměje) stranou nenechá ve štychu a kdyby pořád nějaký poslanec chyběl, tak jsem dohodnutý se Šloufem, že těch pár přeběhlíků sežene a já na oplátku prosadím tu smlouvu s Lukoilem. Takový výhodný obchod, on ten moula totiž netuší, že to chci podepsat stejně, ruská ropa je teď široko daleko nejlevnější.

Ekonom: Ale ty preference opozice jsou dost vysoké, nezapomeňte, jak dopadli Vaši přátelé na Slovensku!

Ministr: Já bych je nepřeceňoval. Vašík Moravec už dotlačil Kolovrátka k přiznání, že by to slepoval menšinově s komunisty, lidi si ho s tím spojí. A posledních šest předvolebních nedělí zařadí na ČT 1 v hlavním čase ten dokument o bolševických zvěrstvech, takže to jim ubere další jedno dvě procenta.

Ekonom: Když si tak věříte, pane Ministře, tak už se začínám těšit, jak budeme spolupracovat další čtyři roky!

Ministr: Pamatujte si, Tomáši, politika je řemeslo, které se musí umět.

(Opona.)

Autor: Jan Hoffmann | čtvrtek 15.3.2012 12:12 | karma článku: 26.48 | přečteno: 1464x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 24.94 | Přečteno: 353 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.20 | Přečteno: 956 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 425 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2074
Začínající učitel matematiky, rodilý Pražan a stále ještě mladý člověk, který občas nedokáže mlčet. V diskusích vystupoval jako honzahoff. Ale nový diskusní účet na idnesu nemá - nač prokrastinovat více, nežli je nezbytně nutno? FUNDOVANĚJŠÍ POLEMIKY A PŘIPOMÍNKY JSOU STÁLE VÍTÁNY NA NÍŽE UVEDENÉM E-MAILU!!! Komentáře pod články si autor se zájmem přečte, ale to je asi tak všechno...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...