Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Ladislav Jílek

16. 1. 2012 15:31
Několik poznámek

Souhlasím s autorem a dodávám, že asi od r. 1964 opakovaně ukazovali ve filmových týdenících (promítali se před každým filmem), jak se ve Vietnamu či Kambodži upálil budhistický mnich na protest proti přítomnosti Američanů. Bylo to velmi působivé a sestra, která Palacha ošetřovala dosvěčila, že jí řekl, že napodoboval ty mnichy. Měl pak řadu následovníků u nás i v zahraničí, o většině se však již nepsalo. Jen na okraj: Američané skutečně Vietnm a Kambodžu opustili, k moci se dostali komunisti a v Kambodži s mnichy a inteligencí dělali neuvěřitelné věci.

Pamatuji normalizaci, nezdá se mi, že by měl jeho čin nějaký vliv. LIdé se hrnuli do KSČ. Jelikož v podnicích musela mít strana 50 % dělníků, pracovníci THP každého nového dělníka hned tlačili do strany, aby se pak tam mohli dostat sami. Dělali to však diskretně, aby mohli říkat, že k tomu "byli dotlačeni". Procentuálně bylo u nás více komunistů než v Sojuzu. Když se režim změnil, komunisté většinou přešli do nějaké demokratické strany.

0 0
možnosti
H

hafusak2

16. 1. 2012 16:37
Re: Několik poznámek

S tím posledním odstavcem: Kdo byl ve straně z přesvědčení, ten je v ní dosud. Kdo tam šel kvůli kariéře, penězům a dalším výhodám, ten z ní hned po plyšáku hbitě vystoupil,dnes si hraje na demokrata a jeho dětičky jsou těmi nejzapřisáhlejšími pravičáky, oslavují Pinocheta a litují, že nejde komunisty věšet na lampy. Rv

0 0
možnosti
AJ

astrudina

16. 1. 2012 13:05
slovo Palach v nadpisu je dobré pro čtenost, že?

A když napíšete, že s jeho činem nesouhlasíte, tak máte hned sledovanost, diskusi - a o to vám šlo, ne? Co vy tak můžete vědět o době, ve které se Palach upálil...

Možná se najdete spíš tady: http://texty.citanka.cz/ezop-hollar/eh1-4-15.html

:-(

3 0
možnosti

jarinka

16. 1. 2012 13:58
Re: slovo Palach v nadpisu je dobré pro čtenost, že?

Strašlivá doba!

Vzpomeňte si, pamětníci, se mnou: Ve školách a na úřadech bylo zakázáno mluvit česky, mluvilo se rusky. Všude na obchodech byly ruské nápisy. Česká kultura, písně, filmy, knihy - vše ničeno a páleno. Sovětští vojáci rabovali obchody a domy občanů, loupili národní památky, úrodu a dobytek, do SSSR odjížděly denně vlaky nacpané lupem. Komu se to nelíbilo, byl poslán do koncentráku, recidivista byl zastřelen. Ani nevím, jak mohli ostatní těch dvacet let přežít, jen s přídělem 300 gramů chleba zaděláváného tapetářských lepidlem na den a osobu.

3 0
možnosti
S

sneh.

16. 1. 2012 13:03
Souhlas

Přečet jsem článek a 2 stránky diskuse... Tak či tak, musím vyjádřit určitou podporu autorovi článku.

Zastával jsem podobný názor když mi bylo 17 a téma jsme probírali na škole a zastávám ho dodnes (je mi 25).

Můžete se tu čertit nad nepochopením a vším možným, ale sebevraždou, kterou nechráníte ostatní se prostě jen vzdáváte možnosti neco reálně změnit. Prostě neunesete onu "tíhu života".

Nemohu si pomoct, ale nedovedu si ani představit, že ten člověk uvažoval způsobem, že nejdřív zvolil cíl, pak přemýšlel nad způsobem a pak vybral upálení jako nejlepší možnost. Myšleno tak, že až do té chvíle, než ho napadlo vzburcovat národ, na sebevraždu absolutně nepomýšlel.

Já to považoval za alibismus na střední škole, na vysoké škole a navždy to za alibismus považovat budu. Sebevražda tohoto kalibru byla z mého pohledu zapříčiněna osobním zoufalstvím, ne jako pokus o změnu, kdy nebylo už jiné východisko, než smrt. A klidně řekněte, že jsem mladý egoistický nechápající ignorant... :/

6 0
možnosti
MM

venenum

16. 1. 2012 14:55
Re: Souhlas

R^ souhlasím s vámi, ačkoliv tu dobu, jakož i dlouhá desetiletí po ní, pamatuji.

0 0
možnosti
A

antemar

16. 1. 2012 13:02
Palach věděl, že svým činem nezastaví tanky

Jenže okupace používala záminku "potlačení kontrarevoluce". Jakékoliv násilí by dalo okupantům do ruky důkaz, že ta "kontrarevoluce" proti které oni bojují, je opravdová a tím i jejich zásah oprávněný. Palachův čin naopak vyzdvihl zoufalství a bezmoc násilně okupovaného národa. Palach řekl: žádná kontrarevoluce, jste okupanti a obsadili jste nás neprávem.

3 0
možnosti
H

hafusak2

16. 1. 2012 12:45
Začínám mít smutný dojem,

že ačkoliv jsem se hodně snažil, stejně jsem si ústa nadarmo mlátil. Připadá mi, že dnes se nikdo už nesnaží o skutečný průnik do hloubky, pochopit to, čemu se říká "Vyšší princip mravní", vlastenectví, obětovat se pro vlast.Rv[>-]

3 0
možnosti
L

lesicatko

16. 1. 2012 12:50
Re: Začínám mít smutný dojem,

Nuž keď nikto tak ani Vy :)

0 0
možnosti

jarinka

16. 1. 2012 12:37
Kdo ví, jak to

s tou sebevraždou bylo ve skutečnosti. To není důležité. Důležité je, že protisocialistická propaganda měla zase o čem psát - jaká je v tom Československu tyranie, hladomor, raději shořet než pomalu chcípat hlady.

0 0
možnosti
A

antemar

16. 1. 2012 12:53
Re: Kdo ví, jak to

Jiný hodnoty než jídlo nemáte?

0 0
možnosti
EH

Kahlan Amnell

16. 1. 2012 12:02
Sebevrah hrdina

Bohužel nevěřím, že byl Palach duševně zdravý. Kolik je mladých lidí, co skočí z mostu, protože nejsou schopní žít.... Kromě deprese nemusí mít ke smrti žádný důvod. Není jednodušší než skočit a něco při tom zvolat, například "protestuji proti Klausovi" nebo "nesouhlasím s Evropskou unií". Bude takový člověk hrdina? Samozřejmě upálení je efektnější.

Nesouhlasím s tím, že sebevražda je zločin proti svobodě. Ani totalita nemůže člověku vzít právo předčasně ukončit život.

1 0
možnosti
BT

markyz.Gero

16. 1. 2012 12:07
Re: Sebevrah hrdina

v tom je právě ten problém opravdu je velmi málo takových lidí kterým leží na mysli obecné blaho tolik že jsou schopni obětovat za něj i svůj život, velmi málo a když se vyskytnou tak jsou takovými jako autor nepochopeni, naštěstí je i hodně těch kteří jeho čin chápou zcela jinak než autor, někdo prostě zůstane vždy malým člověkem a někdo se zapíše do historie

3 0
možnosti
L

lesicatko

16. 1. 2012 11:54
:)

Ani mňa nie. Ale niektorých to oslovuje...

Tak fajn, že existuje možnosť to povedať, napísať...

0 0
možnosti
VS

Astaroth

16. 1. 2012 11:34
Demonstrativni postrelovani budovy TV lidmi

Trochu mi to pripomina jeden dil South Parku, kdy obcanske sdruzeni protestujici proti jakesi televizni stanici (uz ani nevim z jakeho duvodu tak ucinili), sestrojili obri prak a postupne sami sebe vystrelovali proti sidlu televize, kde se pochopitelne roztristili o jeji stenu a zahynuli. Tesne nez dosel na radu jeden z klicovych hrdinu, spravni rada TV ustoupila jejich pozadavkum :-) Kazdopadne stejne nesmyslny zpusob protestu.

0 0
možnosti
A

antemar

16. 1. 2012 11:19
Autor nám zde ukazuje pouze vlastní plochost

se kterou nebude nikdy schopnen pochopit motivy Palachova činu. Dle mého nemá cenu s ním vůbec diskutovat, není to hodno Palachovy památky. [>-]

1 0
možnosti
VS

Astaroth

16. 1. 2012 11:26
Re: Autor nám zde ukazuje pouze vlastní plochost

Ale ja Palacha taky nechapu. Nemusim napr. Masiny, ale do urcite miry rozumim jejich motivaci. Dokonce i vic chapu muslimske sebevrazedne atentatniky, byt jsem na druhe strane barikady. Oni aspon ssebou vezmou vice ci mene domnelych nepratel. Cili kdyby Palach detonoval, oblozen samodomo trhavinou, nekde v lobby UV, nebo na prvomajove tribune, bez ohledu na pocet usmrcenych papalasu, ba i kdyby byl zastrelen pri pokusu se dostat na tribunu, kde mel v umyslu rozpoutat masakr jakoukoli zbrani, treba i nozem, byl by pro mne hrdinou. Takto ovsem ne. Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2074x
Začínající učitel matematiky, rodilý Pražan a stále ještě mladý člověk, který občas nedokáže mlčet. V diskusích vystupoval jako honzahoff. Ale nový diskusní účet na idnesu nemá - nač prokrastinovat více, nežli je nezbytně nutno?


FUNDOVANĚJŠÍ POLEMIKY A PŘIPOMÍNKY JSOU STÁLE VÍTÁNY NA NÍŽE UVEDENÉM E-MAILU!!!


Komentáře pod články si autor se zájmem přečte, ale to je asi tak všechno...