Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

Kolokol

16. 1. 2012 11:01
Alespoň jste mě přinutil k zamyšlení.

Já Palacha vnímám jako člověka, který něčemu věřil, resp. se s něčím nechtěl smířit natolik, že tomu byl schopen a ochoten přinést ON osobně oběť nejvyšší. Nemusí nás to oslovovat, stejně jako mnoho různých činů různých lidí, které samy o sobě byly možná zbytečné či pro danou věc bezvýznamné. Málokdo totiž v životě vykoná nějaký absolutně významný skutek, který sám o sobě něco zásadního změní. Samozřejmě parašutisté nemuseli zabít Heydricha a na výsledku války by to asi nic nezměnilo,  každý konkrétní člověk jim nemusel za cenu života pomáhat. V roce 1945 každý konkrétní  jednotlivec nemusel jít na barikády, bez něho konkrétně by to na výsledku také nic nezměnilo. Já chci říct, že každá jednotlivá oběť je možná zbytečná, ale mají význam až ve svém souhrnu. Opačným rizikem totiž je, že nikdo neudělá nikdy nic.

1 0
možnosti
H

honzahoff

16. 1. 2012 11:06
Re: Alespoň jste mě přinutil k zamyšlení.

Jedna věc je jít do boje, přiložit ruku k dílu a riskovat, že to odskáču. Druhá věc je něco odskákat s teoretickou nadějí, že tím možná přiložím ruku k dílu. To první je ctnostná reakce, to druhé je chybné jednání a mrhání s vlastními možnostmi.

1 0
možnosti
H

hafusak2

16. 1. 2012 9:46
Vy dnešní mladí jste velcí egoisté

a všechno posuzujete podle sebe a svých potřeb. Nemáte vůbec žádný vztah ke státu ve kterém žijete a vlastenectví vám neříká už vůbec nic. My jsme si v r. 68 od dalšího vývoje hodně slibovali, ale okupace nám to zatrhla. A řeknu Vám, že obracení směrových tabulí, malování nápisů /barvy ve sprejích ještě nebyly, takže plechovka s barvou a stětec se těžko nechaly skrýt/, stavění barikád a rozmísťování prken s hřebíky proti autům byly spojeny s rizikem, že pokud budeme pomalí, tak nás taky může nějaký okupant zastřelit - to jsme dělali pro svoji republiku, jako svoji vlasteneckou povinnost, nedělali jsme z toho žádné hrdinství. S balíky letáků jsme jezdili na motocyklech po lesních cestách, aby nás na silnicích nechytili na vlastní náklady a nelitovali jsme toho. A také se tím nikdo nechlubil, aby ho náhodou někdo neudal.

Občas mám dojem, že kdyby k nějaké okupaci došlo dnes, tak hodně mladých uteče do ciziny a zbytek bude ochotně kolaborovat pro svůj prospěch, ale dělat nikdo nic nebude.

7 0
možnosti
PB

Barkynson

16. 1. 2012 9:58
Re: Vy dnešní mladí jste velcí egoisté

hafusaku já na rozdíl od tady mladého autora v té době žil, já Vám tedy moc děkuji za statečnost a Váš boj proti komunistům a totalitě, ale nevyčítejte mladému prosím, že čtyřicet let po činu nechápe promarněný lidský život, já totiž také né, jeho oběť možná mnohým otevřela oči, ale pro mne byla jeho smrt zbytečná,opravdu zbytečná a beru to nyní né z politického pohledu, ale lidského...

A s tou dnešní okupací máte přeci pravdu, podloženou historii, však jen vzpomeňte kolik mladých lidí a nadaných lidí tuto zem opustilo za totality....

2 0
možnosti
PB

Barkynson

16. 1. 2012 9:24
Dovolte mi se Vás

vážení diskutéři, kteří se tu rozohňujete nad názorem mladého kluka, který navíc pod Vašim agresivním psaním je dokonce schopen měnit během pár hodin názor, abyste mu rozumně vysvětlili přínos Palacha pro něj, pro dvacetiletého chlapce a vysvětlete mu také proč on dnes ještě po čtyřiceti letech od Palachova hrůzného činu a více jak dvaceti let od revoluce by měl chápat tento čin?To Vám jako bijcům komunismu a dohlížitelů demokracie nestačí, že se může ráno ten hoch svobodně nadechnout??Proč pořád probouzet mrtvoly, abychom někomu dokázali jak moc máme pravdu?A prosím Vás, až mu budete vysvětlovat tuto oběť, nezapomeňte ještě o více jak dvacet let poskočit zpět a povědět mu kolik děkovných myšlenek za svobodu máte, když v květnu spěcháte položit kytičku na hrob padlým rudoarmějcům...ano, myslím těm co za nás položili život a nikdy nás tak nemohli okupovat...ale to zřejmě asi neděláte, že??

5 0
možnosti
BT

markyz.Gero

16. 1. 2012 9:44
Re: Dovolte mi se Vás

budete se divit ale vždy na Dušičky zapálím svíčku padlým jak našim vojákům tak rudoarmějcům kteří jsou na místním hřbitově pochováni, pravda není to v květnu ale v listopadu a mohu vám sdělit že památník je svíčkami obsipán, takže tvrdit že si lidé na rudoarmějce nevzpomenou je poněkud mimo, že si nevzpomene ještě více lidí je právě díky komunistům kteří celé osvobození natolik zprofanovali že se lidem zprotivilo oslavovat

vysvětlit někomu to co chtěl Palach svým činem dokázat někomu kdo napsal článek jako je ten pod nímž diskutujeme je dle mne téměř nemožné, totiž to by musel on sám se chtít seznamit s náladou tehdy ve společnosti, o tom jak byly zašlápány naděje lidí kteří po marasmu padesátých let doufali v trochu svobodnější andechnutí a pak přišel pád, pád hlavně morální rozpadl se totiž pro mnohé celý hodnotový svět, to v co věřili že komunismus může udělat svět lepší bylo najednou úplně v háji a s tím i roky které tomu věnovali, frustrace byla obrovská

2 0
možnosti
BT

markyz.Gero

16. 1. 2012 6:59
ano neoslovuje vás

je to čitelné z celého vašeho textíku a neoslovuje vás z jediného důvodu, nejste tento čin schopen vstřebat, snad a díky nepochopení tehdejší doby a také možná díky vaší nižší schopnosti vžít se do jeho pohnutek, ale to je vcelku jedno tehdy oslovil miliony lidí a oslovoval i po smrti ( proč asi komanči měli vždy z výročí Palachova upálení panickou hrůzu), vaše přirovnání k jiným, sebevraždám je další známkou nepochopení  a vaše vysvětlení mučednictví je snad dokonce až směšné, holt jste člověk prostý jednoduchý který by byl pro komanče ideálním materiálem a tak i díky Palachovi máte štěstí že nemusíte poklonkovat komunistům jak byste dělal nebýt změn

5 0
možnosti
H

honzahoff

16. 1. 2012 9:30
Re: ano neoslovuje vás

Lidé, kteří vědí, jak bych se já choval, kdyby historie běžela jinudy, mě dojímají, řečeno s nadsázkou. Nevím to totiž pořádně ani já sám. Myslím, že do strany bych asi nevstoupil, ale nějaká jiná ohnutí hřbetu bych asi udělal, co si budeme namlouvat. Těžko však odhadovat přesně.

Komunismus padnul v 9 zemích (pokud dobře počítám - SSSR, Polsko, Československo, Maďarsko, NDR, Rumunsko, Bulharsko, Jugoslávie, Albánie) a zřejmě jen v některých (wikipedia: Polsko, SSSR, Československo, Maďarsko) měli své živé pochodně, takže nešlo o nutný impuls ke změně. 

A jestli se upálil Palach proto, aby se Husák každý rok kolem 16. ledna špatně vyspal, tak ta glorifikace Palacha nádech trapnosti má, ačkoliv - opakuji - to sousloví ,,trapná smrt´´ jsem si měl odpustit.

0 0
možnosti

Dispute

15. 1. 2012 23:28
Palach sám údajně říkal, aby to nikdo další neopakoval po ..

něm. Pokud vím, tak šlo o skupinu lidí, kteří mezi sebou losovali, kdo bude první obětí. Pro nás, v tehdejší době středoškoláky, byl symbolem nenásilného odporu. Stejně jako tibetští mniši, kteří se uplálili na protest proti okupaci jejich země Čínou. Mýlíte se, podle mého názoru, v tom, že zapálením živé pochodně skončila jeho vnitřní svoboda. Naopak on sám se svobodně rozhodl jak naloží se svým životem, i když věděl, že citově zraní svoji matku, otce a další přátele. V jeho hodnotovém systému byl protest proti okupaci a kolaboraci na vyšší úrovni než instinkt sebezáchovy. To můžete analyzovat sebevíc, ale tehdejší situaci z knížek nepochopíte. Nezlehčuji vaše úvahy, ale domnívám se, že je to velmi obtížné pro mladou generaci vnímat dnes tak - jako my tehdy. Kdo se sám nedostal do situace velkého utrpení, tak nepochopí, proč těžce nemocní žádají lékaře o euthanazii. Stejně tak nepochopí, proč někdo sám ukončí vlastní život, pokud se to nestane v okruhu přátel a známých.

3 0
možnosti

vesara

15. 1. 2012 23:32
Re: Palach sám údajně říkal, aby to nikdo další neopakoval po ..

R^

1 0
možnosti

vesara

15. 1. 2012 23:04
Nebezpečný zmatek....

To jediné jste vystihl docela přesně, ale asi nevíte, že my, co jsme dokázali v té době samostatně myslet, jsme z tohoto "nebezpečného zmatku" dvacet let žili....Zřejmě jste vyrůstal v jiném prostředí: mé děti chápou, o čem čin Jana Palacha byl. Těžko to shrnout jednou větou, takže Vám to asi nevysvětlím, jen Vás za Váš názor lituji.

2 0
možnosti
C

carolusI

15. 1. 2012 21:38
I když

Palach svědomím komunistů nepohnul, přece jen jim trochu nahnal strach. 

Mě osobně jsou bližší Gabčík a Kubiš, ti také položili život, ale před tím udělali něco užitečného.

2 0
možnosti
PP

Co Cech, to genius!

15. 1. 2012 21:01
Neskutecne!

Blaboleni hnupa, ktery je presvedcen o sve preciznosti a kultivovanosti a pritom placa o necem, co pri sve ubohosti a hlouposti neni schopen ani priblizne pochopit. Mluvit o trapnosti a o tom, ze Palach neoslabil komunisticky rezim, to je totalni nepochopeni cinu cloveka, ktery byl zdeseny tim, ze narod se pomalu ale jiste smiruje s tim, ze zase bude lokajem cizi mocnosti. Mily pane hnupe, uvedomte si, ze komunisti se jmena Palach bali celych 20 let jako cert krize a pokazde, kdyz bylo vyroci jeho smrti byl cely jejich mocensky aparat na nohou, aby ten cin nekdo nezopakoval. A tento jejich strach, ktery se jim zaziral az do morku kosti, byl tim nejlepsim oslabenim tohoto rezimu a hlavne bozim trestem, ktery se na ne za jejich koleboraci snesl. Pokud takto dnes uvazuji mladi lide, tak je nejvyssi cas opustit tuto zemi, protoze se zda, ze tento narod se opet nepoucil!

7 0
možnosti
CAS

cara al sol

15. 1. 2012 21:35
Re: Neskutecne!

Tak se mi zdá, že tady někdo neuznává svobodu názoru a slova. Palach je svatý a nesmí se proti jeho činu nic říci? To, co u nás soudruzi dělali a nedělali, bylo do rozhodující míry dáno pobytem sovětských vojsk a rozhodnutím sovětského politbyra. Možná se v noci ti se zbytkem svědomí někdy budili se špatným pocitem, ale co z toho? Kdyby Palach sejmul Biľaka, sice by to bylo taky k ničemu, ale aspoň by to bylo gesto k věci.

3 0
možnosti

dva mraky

15. 1. 2012 20:36
Svoboda jednotlivce

Nemuzete mit nad necim dokonalou kontrolu pokud nemate moznost to znicit. Sebevrazda je proto jednou z urovni nasi svobody, jakkoli byva obvykle zbytecna.  Vsichni kdo se nesebevrazdime to nedelame nebot nechceme. Nechceme, nikoli nemuzeme nebo nesmime.

Kazdy dela co umi, aby dosahmul svych cilu. Palach veril, ze sebevrazdou dosahne sveho cile, mylil se bez moznosti opravy. Takovy cin je mozna pomyleny, naivni, pripadne hloupy. NIKDY ne trapny.

Clanek, prestoze s radou veci nesouhlasim se mi ale libil.

1 0
možnosti
H

honzahoff

15. 1. 2012 20:59
Re: Svoboda jednotlivce

Tak to nápodobně. S Vaším názorem na sebevraždu sice nesouhlasím, ale tím, že ho předesíláte jaksi před závorku, tak ta úvaha uvnitř sebe celkem funguje. Na čem se shodneme, že slůvko trapné se k smrti nehodí a už vůbec ne k případu Jana Palacha. Ne vždycky se mi podaří vhodně vybrousit nuance, ale snad se mi většina formulací povedla.

0 0
možnosti
MM

venenum

15. 1. 2012 20:03
mají-li mladí lidé takovýto vztah k sebevraždě,

není nic ztraceno :-)

4 0
možnosti
W

wiki5.5

15. 1. 2012 20:27
Re: mají-li mladí lidé takovýto vztah k sebevraždě,

maji-li mladi lide takovyto postoj k hrdinstvi, tak je ztraceno vsechno

2 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2074x
Začínající učitel matematiky, rodilý Pražan a stále ještě mladý člověk, který občas nedokáže mlčet. V diskusích vystupoval jako honzahoff. Ale nový diskusní účet na idnesu nemá - nač prokrastinovat více, nežli je nezbytně nutno?


FUNDOVANĚJŠÍ POLEMIKY A PŘIPOMÍNKY JSOU STÁLE VÍTÁNY NA NÍŽE UVEDENÉM E-MAILU!!!


Komentáře pod články si autor se zájmem přečte, ale to je asi tak všechno...