Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

hafusak2

15. 1. 2012 19:46
Tohle těžko někdo mladý pochopí.

V té době také byla válka va Vietnamu v plném proudu a na protest proti válce a proti své vládě se tam začali upalovat buddhističtí mniši, kteří vždy byli hlasateli nenásilí. Televizní záběry obíhaly svět a proti válce bylo stále více a více lidí.  Po srpnové okupaci u nás se celá Evropa smířila s tím, co se stalo a celý západ dělal, že se nestalo nic. Naši lidé se začínali probouzet ze šoku a někteří z nich už si sami začali hledat cestičky k okupantům. Okupanti se už radovali, jak nás všechny zlomili a jak budeme zobat z ruky. A do toho najednou přišlo ono upálení. Dokud se to dělo na druhém konci světa, nikoho to moc nezajímalo, ale že se stane totéž přímo ve středu Evropy, to bylo pro všechny obrovským překvapením. Ukázalo se, že ještě stále jsme se s okupací nesmířili, okupantům sklaplo a západní média opět se opět začala o naši republiku zajímat. To sebeobětování mělo ve své době obrovský význam.

9 0
možnosti
B

bofums

15. 1. 2012 19:55
Re: Tohle těžko někdo mladý pochopí.

Hafusáku, je vidět, že jste to prožíval stejně jako já R^

1 0
možnosti
PB

Barkynson

15. 1. 2012 19:18
Nedávno tady na blogu

hořela diskuze k hrdinům ze druhé světové války, já nikdy neřeším zda to byl Rus nebo Američan, nebo jiná národnost, ale zábavné bylo jak všichni mentorovali jak nás Rudá armáda vlastně neosvobodila a jak je správné klást věnce jen k těm udatným se žvejkačkou v puse život pokládajícím Amíkům a né k těm ošklivým Rusům :-)) Proč pořád a stále někdo nutí někomu co je správné?Proč nenecháte rozhodnout se každého samotného koho bude uctívat a ke komu vzhlížet?Většina diskutérů nenávidí komunisty, ok jejich věc, ale proč se tedy chovají jako oni??

Snad proto, že nedávno zemřelý V.Havel kdysi křičel na Letné: Nejsme jako oni??

Nechte každého psát co se mu líbí a za čím si stojí, nenuťte nikoho k té Vaší pravdě.Pak totiž poněkud nesmyslně skutečně ten Palachův sebevražedný čin dostává trhliny...

1 0
možnosti
W

wiki5.5

15. 1. 2012 19:25
Re: Nedávno tady na blogu

a vy nas ted k nicemu nenutite? 8-o

0 0
možnosti
L

lynda

15. 1. 2012 19:14
trapnost

asi urcite neumrel trapne,to asi neumira nikdo,ale jeho smrt nikomu nepomohla a vyvoj te doby nic moc neovlivnila.proc se nedohodnout,ze pro nektere je hrdina a pro jine neni.

0 0
možnosti
H

honzahoff

15. 1. 2012 19:15
Re: trapnost

Trapnost - tohle slůvko se asi moc nepovedlo, to je pravda R^

0 0
možnosti
S

Shackall0

15. 1. 2012 19:10
K Palachovi

Nepřítele porazíte tak, že mu nakopete **del, a ne že se polijete benzínem a zapálíte. Když jdu do konfliktu, jdu do něj s tím, že budu jednou za moc let houpat na kolenou vnoučata a vyprávět jim, jak jsem to tenkrát těm lumpům nandal, a budu přitom vzpomínat na kamarády, kteří tolik štěstí neměli.

Tedy: Jděte někam s Lipany, jděte někam s Bílou Horou, jděte někam s Palachem. Co takhle třeba vzpomenout na Františka Fajtla, Františka Doskočila, maršála Radeckého atd. atd.

2 0
možnosti
H

honzahoff

15. 1. 2012 19:14
Re: K Palachovi

Tak, tak. Ale spoustě Čechů spíš imponuje ten Palach, obzvláště když má tu mravní přednost zvanou: ,,Je to opravdový hrdina. Ještě, že to není náš kluk.´´

0 0
možnosti
B

BobSenklar

15. 1. 2012 19:05
Nechte Palacha na pokoji,

neznal jste tu dobu a pravděpodobně toho moc nechápete. Palach rozohodně trapně nezahynul.

5 0
možnosti
S

Shackall0

15. 1. 2012 19:13
Re: Nechte Palacha na pokoji,

Ale zahynul. Pád komunismu neurychlil ani o den. BTW: Palachovy požadavky znáte?

2 0
možnosti
L

lynda

15. 1. 2012 18:40
sebevrah

samozrejme je tragicke,kdyz se clovek sam zabyje,ale nikomu tim nepomohl.nikomu.ja vyjadril tim svuj politicky nazor,ale jeho smrti se nic nezmenilo,vubec nic.pro me nebyl hrdina.hrdina je clovek,ktery se za sva predsevzeti pere  a ne ten kdo hodi flintu do zita a spacha sebevrazdu.

0 0
možnosti
A

antemar

15. 1. 2012 18:43
Re: sebevrah

Co byste udělala na jeho místě vy? Bušila pěstičkama do tanku?

1 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

15. 1. 2012 18:39
K sebevraždě ho dohnala šikana studentů

Už v roce 1969 vyla situace na vysokých školách pravicově zaměřena, přísný výběr na studia se už nebral vážně a tak na školy začaly pronikat děti nepřátel socialismu. Dovedu si představit, co zažil chudák Palach pošklebků, že jeho máma prodává v kiosku na nádraží ve Všetatech cukrovinky. Tak si ten kluk hloupá řekl, že to všem ukáže. To je celé tajemství jeho oběti.

1 0
možnosti
FM

fr-mottl

15. 1. 2012 18:42
Re: K sebevraždě ho dohnala šikana studentů

co ja vim, tak se tehdy rikalo, ze to bylo tim, ze mel pravou nohu kratsi a napadal. ( a nebo levou delsi, to si ted uz nepamatuju)

0 0
možnosti
F

Faustino

15. 1. 2012 18:28
Svatý Vojtěch

taky spáchal sebevraždu a byl svatořečen. Sebevražda se dá spáchat i tak, že se člověk nechá dobrovolně zabít někým jiným. V USA je módní sebevražda nechat se zastřelit policí.

Vojtěch se po neúspěšné misi v Čechách uchýlil do kláštera a tam se rozhodl zemřít mučednickou smrtí. Vydal se k pohanským Prusům, které dlouho provokoval, vstupoval do jejich posvátných hájů. Byl několikrát varován, ale přál si být zabit.

V podobném kontextu můžeme přemýšlet, jestli podobnou sebevraždu nespáchal i Ježíš. A nejen on, spousta svatých mučedníků.

I ten muslimský sebevražedný útočník umírá na podporu svého Boha.

0 0
možnosti
H

honzahoff

15. 1. 2012 18:33
Re: Svatý Vojtěch

Myslím, že právě tento rozdíl se ve svém článku snažím precizovat. Co se týče alkajdistů, z jejich hlediska by možná uplatňovali tu dilematickou doložku (3. odstavec zezdola), ale neumím a snad ani nechci chápat jejich myšlení.

0 0
možnosti
FH

Bouše

15. 1. 2012 18:22
Nepochopím, jak někdo může takto veřejně demonstrovat

svoji pitomost. To je vše, co mohu na adresu autora sdělit. Rv Rv Rv

8 0
možnosti
FM

fr-mottl

15. 1. 2012 18:24
Re: Nepochopím, jak někdo může takto veřejně demonstrovat

nakolik je vas prispevek fakticky spravny, pedagogicky tedy neni. Mladym lidem je potreba podat pomocnou ruku a ne se jim posmivat.

0 0
možnosti
R

raks

15. 1. 2012 17:57
popsal jste to naprosto přesně

"Pravé mučednictví spočívá v tom, že člověk odmítne kompromis se zlem". Proto pro milion lidí zůstane do jejich smrti hrdinou a mučedníkem, jelikož sami takové oběti nebyli schopni. I jeho ostatky po smrti byly režimu nebezpečné. Zatímco Vy se v neděli nudíte a hledáte o koho byste si otřel čenich. Pro lidi, kteří v té době žili, zůstane Jan Palach symbolem. I když nežije, jeho odkaz v srdci morálních lidí  nezapomenutelně zůstává. A věřím, že i u těch nemorálních, co chodili fotit účastníky při výročích jeho smrti. Jeho čin měl takovou sílu, že se jej komunisti báli i po smrti.

Snad se někdy v budoucnosti dodatečně nad svým článkem zamyslíte. Teď na to zřejmě ještě nemáte dost soudnosti ani slušnosti:-/. BTW i Gabčík, Kubiš... byli vlastně těmi sebevrahy, co je nemáte tak rád

6 0
možnosti
A

antemar

15. 1. 2012 18:00
Re: popsal jste to naprosto přesně

R^R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2074x
Začínající učitel matematiky, rodilý Pražan a stále ještě mladý člověk, který občas nedokáže mlčet. V diskusích vystupoval jako honzahoff. Ale nový diskusní účet na idnesu nemá - nač prokrastinovat více, nežli je nezbytně nutno?


FUNDOVANĚJŠÍ POLEMIKY A PŘIPOMÍNKY JSOU STÁLE VÍTÁNY NA NÍŽE UVEDENÉM E-MAILU!!!


Komentáře pod články si autor se zájmem přečte, ale to je asi tak všechno...